Page 19 - Moja POHODA Leto 2017
P. 19
Bez jabĺk nie je cideru
Na začiatku všetkého boli len dvaja nadšenci s veľkou
víziou, dnes už sú podľa vlastných slov kolektívom
kamarátov. Reč je o spoločnosti F. H. Prager, ktorá
vyrába legendárny Pragerov cider a prírodné Pragerove
limonády. Ich nápoje sú lokálne, zdravé, bez umelých
foto: archiv F. H. Prager sladidiel, farbív a konzervantov.
Jablká sú ich základnou surovinou. Z tejto o miestnu tradíciu muštov, domácich
lokálnej plodiny vytvárajú nápoje a vracajú muštární a prevoňaných jablčných sadov,“
tak jablká tam, kam od pradávnych dôb tvrdí Cyril Holub.
patria – na trón. Používajú výhradne
ovocie pochádzajúce z Českej republiky,
väčšinou od malých sadárov a biosadárov,
ktorí pestujú staré lokálne odrody.
„Práve tie dodávajú našim nápojom
charakteristickú chuť,“ popisuje Cyril
Holub, jeden zo zakladateľov podniku.
Okrem jabĺk ich zlákali tiež iné lokálne
plodiny – napríklad šípky, harmanček,
skorocel alebo sedmokráska. Bavia ich ale
aj inšpirácie ľahko exotické, ako je maté,
zázvor či káva. Majitelia firmy Ondřej Frunc a Cyril Holub
Zásadný je správny výber odrôd. sa začať stáčať, fľaškovať, etiketovať
Vybrané jablká lisujú zo spriatelených a zátkovať.
sadov a záhrad – v bio kvalite a zo
starých lokálnych odrôd jabloní (napr. Od roku 2012 sídli spoločnosť
Boskoopské, Panenské, Reneta). „Ideálne v priestoroch bývalého Kročehlavského
je skombinovať odrody nahorklé, nakyslé pivovaru. Pivovar bol kedysi vybudovaný
i sladké. A čím korenenejšie kúsky rádom Benediktínov a pivom zásoboval
pridáme, tým lepšia bude výsledná chuť,“ mesto Kladno a okolie. Po rozsiahlych
dopĺňa Cyril Holub. úpravách a rekonštrukcii podľa modernej
POHODA Business Intelligence (BI) je revolučné riešenie potravinárskej legislatívy sa do pivničného
z produkcie spoločnosti STORMWARE určené všetkým Pragerove limonády pivovaru spoločnosť nasťahovala. A v tme
a chlade historických ležiackych pivníc
Ďalší produkt, Pragerove limonády, patria
firmám, ktoré používajú ekonomicko-informačný systém Cider vyrábajú vlastným spôsobom. medzi európskymi prírodnými nealko teraz pomaly prebublávajú cidery a stáčajú
POHODA, bez ohľadu na ich veľkosť a výšku obratu. Správna kombinácia horkosti, jemnej nápojmi medzi špičku. Limonády vyrábajú sa limonády…
bez umelých prísad a cukru – sladia iba
kyslosti a nasladlej jablčnej chuti a vône
z neho robí vyhľadávanú a obľúbenú jablčným muštom. Základom je teda mušt
viac na www.stormware.sk/pohoda/business-intelligence alternatívu k pivu a vínu. Inšpirovali sa a vývar z bylín. Väčšina limonád začína F. H. Prager, s. r. o.
predovšetkým britskými domácimi cidermi vo varni, kde sa základné zložky limonád, Jugoslávských Partyzánů 1425/9
a španielskou sidrou. „Nechceme však len väčšinou byliny, korene, semienka a čaje, 160 00 Praha 6 – Dejvice
slepo napodobňovať cudzie vzory. Snažíme varia. Po vychladnutí sa pridáva jablčný www.pragercider.cz
sa o vlastnú alternatívu, obohatenú mušt. Keď je všetko pripravené, môže