Page 28 - Moja POHODA Leto 2020
P. 28
VAŠA POHODA
Továreň na pôžitky
Jedlo bolo odjakživa niečo, čo milujem. Zakladatelia značky MASS.NA sa preto pred niekoľkými
rokmi rozhodli vymeniť manažérske pozície za poctivé remeslo a v malom mäsiarstve v Českom
Dube teraz predávajú vlastnoručne porciované a chuťovo vycibrené sušené mäso.
Udržateľne, s úctou, podporovať regionálnych farmárov trvanlivé aj bez konzervantov. Dôležité je tiež samozrejme
a mať kontrolu nad každým krokom, ktorý má vplyv na namiešať kvalitnú marinádu. Naše vlastné receptúry a kvalita
výslednú kvalitu. S touto myšlienkou sa zakladatelia značky použitých surovín je to, čím sa odlišujeme od iných výrobcov.
MASS.NA pustili do výroby sušeného mäsa – zo začiatku Bežná prax je, že sa mäso naloží do nejakej hotovej omáčky.
sa inšpirovali receptom na klasické jerky, potom začali My na našich receptúrach pracujeme aj niekoľko mesiacov.“
skúšať ďalšie príchute a ladili pomer surovín, aby mäso
malo vyváženú chuť. Osud im prial, keď pri hľadaní vhodnej O tom, že sa celý proces podarilo vyladiť k dokonalosti,
prevádzky narazili na malé mäsiarstvo, ktorého majiteľ sa svedčí aj fakt, že sa všetko z naporciovaného býčka
chystal do penzie a chcel svoje remeslo niekomu odovzdať. v podstate bez zvyšku využije. MASS.NA dodáva dokonca
Atmosféra priestoru ich natoľko očarila, že sa rozhodli aj do reštaurácií a tí, ktorí nemajú cestu do Českého Dubu
predajňu zachovať a rázom sa z nich stali aj mäsiari. Pôvodný a chcú ochutnať poctivé sušené mäso, si ho môžu objednať
majiteľ sa dokonca stal ich mentorom, a tak aj vďaka nemu cez e-shop. V ich kamennej predajni potom objavíte okrem
si dokážu mäso sami porciovať a majú kontrolu nad celým mäsa a údenín tiež rôzne druhy pesta, chutney a studených
procesom spracovania. omáčok, korenia a olejov. A pretože všetci z MASS.NA sú
telom i dušou ozajstní pôžitkári, pri osobnej návšteve sa
A ako pri výrobe sušeného mäsa postupujú, nám opísala s Vami určite veľmi radi podelia o overené tipy pre uchovanie,
Eva Jiřičková, vedúca predajne: „Najprv je potrebné mäso prípravu a domáce spracovanie mäsa.
naporciovať. Vybrané časti nakrájame na malé kúsky
a naložíme do marinády. Potom sa musí rozložiť na sitá, na
ktorých sa suší. Ručne, kúsok po kúsku. Príprava a sušenie
mäsa je tak časovo náročný proces. Podstatné je vychytať
správnu hrúbku plátku a čas sušenia, aby mäso nebolo tuhé
a vykazovalo nízku aktivitu vody, vďaka ktorej môže vydržať
MASS.NA
Náměstí Bedřicha Smetany 27,
Český Dub
massna.cz