Page 28 - Moja POHODA Leto 2020
P. 28

VAŠA POHODA






          Továreň na pôžitky







          Jedlo bolo odjakživa niečo, čo milujem. Zakladatelia značky MASS.NA sa preto pred niekoľkými
          rokmi rozhodli vymeniť manažérske pozície za poctivé remeslo a v malom mäsiarstve v Českom
          Dube teraz predávajú vlastnoručne porciované a chuťovo vycibrené sušené mäso.






























          Udržateľne, s úctou, podporovať regionálnych farmárov   trvanlivé aj bez konzervantov. Dôležité je tiež samozrejme
          a mať kontrolu nad každým krokom, ktorý má vplyv na   namiešať kvalitnú marinádu. Naše vlastné receptúry a kvalita
          výslednú kvalitu. S touto myšlienkou sa zakladatelia značky   použitých surovín je to, čím sa odlišujeme od iných výrobcov.
          MASS.NA pustili do výroby sušeného mäsa – zo začiatku   Bežná prax je, že sa mäso naloží do nejakej hotovej omáčky.
          sa inšpirovali receptom na klasické jerky, potom začali   My na našich receptúrach pracujeme aj niekoľko mesiacov.“
          skúšať ďalšie príchute a ladili pomer surovín, aby mäso
          malo vyváženú chuť. Osud im prial, keď pri hľadaní vhodnej    O tom, že sa celý proces podarilo vyladiť k dokonalosti,
          prevádzky narazili na malé mäsiarstvo, ktorého majiteľ sa   svedčí aj fakt, že sa všetko z naporciovaného býčka
          chystal do penzie a chcel svoje remeslo niekomu odovzdať.   v podstate bez zvyšku využije. MASS.NA dodáva dokonca
          Atmosféra priestoru ich natoľko očarila, že sa rozhodli   aj do reštaurácií a tí, ktorí nemajú cestu do Českého Dubu
          predajňu zachovať a rázom sa z nich stali aj mäsiari. Pôvodný   a chcú ochutnať poctivé sušené mäso, si ho môžu objednať
          majiteľ sa dokonca stal ich mentorom, a tak aj vďaka nemu   cez e-shop. V ich kamennej predajni potom objavíte okrem
          si dokážu mäso sami porciovať a majú kontrolu nad celým   mäsa a údenín tiež rôzne druhy pesta, chutney a studených
          procesom spracovania.                          omáčok, korenia a olejov. A pretože všetci z MASS.NA sú
                                                         telom i dušou ozajstní pôžitkári, pri osobnej návšteve sa
          A ako pri výrobe sušeného mäsa postupujú, nám opísala   s Vami určite veľmi radi podelia o overené tipy pre uchovanie,
          Eva Jiřičková, vedúca predajne: „Najprv je potrebné mäso   prípravu a domáce spracovanie mäsa.
          naporciovať. Vybrané časti nakrájame na malé kúsky
          a naložíme do marinády. Potom sa musí rozložiť na sitá, na
          ktorých sa suší. Ručne, kúsok po kúsku. Príprava a sušenie
          mäsa je tak časovo náročný proces. Podstatné je vychytať
          správnu hrúbku plátku a čas sušenia, aby mäso nebolo tuhé
          a vykazovalo nízku aktivitu vody, vďaka ktorej môže vydržať



          MASS.NA
          Náměstí Bedřicha Smetany 27,
          Český Dub
          massna.cz
   23   24   25   26   27   28   29   30